• 021.326.80.14 / 15; 0743 519 098
  • Luni - Vineri - 09:00 - 17:00

CHIRURGIE REFRACTIVĂ

CHIRURGIE REFRACTIVĂ

Chirurgia Refractivă

CEA MAI MODERNĂ ŞI EFICIENTĂ SOLUŢIE REFRACTIVĂ – DOAR IN CADRUL CLINICII ALCOR

În cadrul clinicii Alcor beneficiaţi de operaţii de chirurgie refractiva cu ajutorul celei mai performante tehnologii de la nivel mondial: unica suită refractivă formată din laserul femtosecondă WaveLight® FS200 şi laserul excimer WaveLight® EX500

Laserul femtosecundă WaveLight® FS200: crează un flap de 9mm în numai 6 secunde
Ø Precizie: datorită vitezei mari a laserului, se foloseşte mai putină energie pentru crearea flap-ului
Ø Acurateţe: centrare ajustabilă a flap-ului dupa aplicarea sucţiunii
Ø Siguranţă: creştere minimă a presiunii intraoculare în timpul sucţiunii

Laserul excimer WaveLight® EX500:cel mai rapid laser excimer la ora actuală (tratează o dioptrie de viciu de refracţie în 1.4 secunde)

Chirurgia refractiva este orice interventie chirurgicala oculara folosita pentru a imbunatati starea de refractie a ochiului și a reduce sau elimina dependenta de ochelari sau lentile de contact. Aceasta poate include diverse metode de remodelare chirurgicala a corneei, chirurgia cristalinului sau implantul phakic.

Soluţii refractive pentru:

  • 1. miopie;
  • 2. hipermetropie;
  • 3. astigmatism;

Este necesar un consult oftalmologic complet prealabil pentru o diagnosticare corecta si pentru a stabili  daca o astfel de interventie chirurgicala este solutia medicala adecvata.

Pacienţii chirurgiei refractive

1. Pacienţii care au asteptari rezonabile pentru aceasta procedura şi care înteleg că o astfel de interventie implica si riscuri asociate: erori refractive reziduale dupa corectie; complicatii extrem de rare ( 0,1%/caz); halou/stelute (~5%); scaderea vederii de noapte;

2.  Nu pot apela la chirurgia refractiva pacientii cu patologii corneene sau de colagen (artrita-reumatoida), femeile insarcinate/care alapteaza sau cei ale caror dioptrii nu sunt inca stabile

3. Varsta minima a pacientilor este de 18 ani;

In chirurgia refractiva sunt esentiale doua criterii:

1. experienta chirurgului;

2. echipamentul medical folosit.

In clinica Alcor sunt indeplinite complet cele doua criterii, prin profesionalismul si experienta medicilor si prin folosirea unui echipament medical de ultima generatie ultraperformant(WaveLight® EX500) .

Cui se adreseaza?

Dacă aveți un viciu de refractie, cum ar fi miopie, hipermetropie , astigmatism, chirurgia refractiva este metoda ideala pentru corectarea sau imbunatatirea vederii. In ultimul deceniu tot mai multe persoane apeleaza la aceasta metoda chiar in scop estetic, eliminandu-se astfel necesitatea ochelarilor sau a lentilelor de contact.

De asemenea, in acest moment exista solutii de rezolvare a unei palete largi de erori/vicii refractive, prin aparitia si dezvoltarea de noi metode pe care  clinica noastra le ofera si pe care vi le propunem spre prezentare.

Ce presupune chirurgia refractiva?

Nu exista o metoda  universal valabila de corectare a viciilor de refractie. Cea mai bună opțiune ar trebui decisa după o examinare aprofundată și discuții cu medicul oftalmolog . Dacă vă gândiți la o interventie chirurgicala refractiva, discutati cu medicul oftalmolog despre stilul de viata si necesitatile vizuale  pentru a determina procedura cea mai adecvată pentru dumneavoastră.

In urma acestor discutii si a unor investigatii amanuntite preoperatorii medicul oftalmolog va recomanda cea mai buna optiune.

Ce metode exista?

De principiu exista doua posibilitati si anume chirurgia cu laser excimeri, care actioneaza la nivelul corneei, prin modificarea curburii acesteia si chirurgie intraoculara, prin schimbarea cristalinului natural sau implantul unui cristalin aditional (phakic).

Chirurgia cu laser excimer

Cu ajutorul laserului excimer se realizeaza o ablatie in stroma corneeana, modificandu-se astfel curbura acesteia. Corneea este suprafața transparentă a ochiului, situata în fața irisului.

Procedurile actuale includ : PRK, LASIK, LASEK.

Photorefractive keratectomy (PRK) – Odată cu dezvoltarea  LASEK și LASIK, acum este folosit în principal pentru erori de refractie mici. .Ochiul poate fi inflamat pentru aproximativ 24 de ore după operație. Procesul de vindecare continuă apoi pentru mai multe zile și poate varia între pacienți.Pana la vindecarea complete  refractia poate varia usor . Exista de obicei o perioada de incetosare a vederii. La unii pacienți (în special cei cu vicii de refractie mai mari), aceste simptome pot persista într-o mai mare sau mai mai mică măsură.

Laser epithelial keratomilieusis (LASEK) – LASEK este similar cu PRK, dar stratul de suprafață, epiteliul cornean  este pastrat ca un lambou ( flap ). O lentila de contact moale speciala se păstrează la ochi pentru 3-4 zile pentru a grabi vindecarea .Ochiul este mult mai confortabil decât în urma PRK.  Pastrarea  epiteliului previne aparitia unor complicații ulterioare, cum ar fi vederea incetosata și accelerarea vindecării.

Laser in situ keratomilieusis (LASIK) – este metoda cea mai folosita la ora actuala. Majoritatea viciilor refractive pot fi rezolvate cu LASIK ( miopie, hipermetropie, astigmatism ). Procesul de vindecare este mai rapid, durerea postoperatorie este minima.

Ca și pentru celelalte tipuri de interventii chirurgicale refractive, procedura LASIK remodeleaza corneea pentru a permite intrarea luminii si focalizarea corecta pe retina pentru o vedere mai clară.

 

Cum functioneaza?

În primul rând, cu ajutorul fie a  unui instrument mecanic chirurgical numit  microkeratom sau cu un laser femtosecond, medicul  realizeaza un strat subțire, circular,ca o “clapeta” în cornee, numit flap cornean.

Chirurgul pliaza apoi acest flap pentru a avea acces la urmatorul strat cornean numit stroma, la nivelul careia actioneaza laserul. Acest laser de înaltă precizie folosește un fascicul de lumină rece (ultraviolete) pentru a elimina (“abla”) cantități microscopice de țesut cornean, realizandu-se astfel remodelarea dorita. După ce laserul remodeleaza corneea, clapeta ( flapul ) este apoi pusa la loc, acoperind zona în care țesutul cornean a fost eliminat, urmand un proces de vindecare natural.

Chirurgia laser oculara necesita doar anestezie  topica, cu picaturi, iar ochiul nu se bandajeaza  postoperator.

 

Ce se intampla postoperator?

De obicei vă puteți întoarce acasă imediat (veti avea  nevoie de cineva care să conduca, daca ati venit cu masina). Puteți simți o arsură temporară sau senzație de corp strain imediat dupa interventia chirurgicala. De asemenea va puteti astepta la o oarecare neclaritate imediat postoperator, dar care se rezolva pana a doua zi. Vederea dvs. ar trebui să se stabilizeze și să continue să se îmbunătățească în termen de câteva zile, deși, în cazuri rare, aceasta poate dura mai multe săptămâni. Pentru majoritatea persoanelor, vederea se imbunatateste imediat.

Veti fi chemat la control regulat, vi se prescrie un tratament cu picaturi.

Se recomanda câteva zile de repaus.

Ca la orice alta interventie chirurgicala, urmați întotdeauna instrucțiunile medicului dumneavoastra  și tratamentul prescris. De asemenea, este important să nu va frecati la ochi, deoarece există riscul de desprindere/descentrare a flapului cornean. Pentru orice tip de disconfort/complicatie postoperatorie adresati-va medicului oftalmolog.

Chirurgia refractiva intraoculara

Pentru viciile de refractie mari, care depasesc domeniul laserului cu excimeri, exista acum posibilitatea rezolvarii prin interventii chirurgicale intraoculare, care presupun fie inlocuirea cristalinului natural, fie plasarea unui cristalin artificial aditional (phakic IOL).

In clinica Alcor practicam ambele tipuri de interventii, lucrand cu o gama larga de implanturi refractive, de ultima generatie, oferind astfel solutii pentru toate viciile de refractie.